Lassan lejár a chiliszezon, itt az ideje áttekinteni az évet, levonni a tanulságokat és a nyert tapasztalattal felvértezve terveket szövögetni 2011-re. Néhány gazdabolti fajtát leszámítva idén ezekkel kísérleteztem:
- teszkós thai: ezek a növények nőttek a legnagyobbra, bő termést hoztak, viszonylag igénytelenek, de a csípősségük nem üti meg az ingerküszöbömet, ezért, ill. a nagy helyigény miatt jövőre NEM LESZ.
- teszkós habanero: nagy kedvenc, gyönyörű, hálás növények, finom termés, jövőre biztosan LESZ (plusz habanero más forrásból is).
- abbraccio: kis termetű, ellenálló növények, dekoratív, bő termés, de a paprikák kicsik és nem elég erősek. Beltérre, ajándékozni is ideális. Valószínűleg LESZ.
- bhut jolokia: későn virágzik, jelenleg két termés éreget rajta, de mivel az egyik világrekorder a capsaicin-koncentráció tekintetében, jövőre biztosan LESZ.
- cajamarca: szép nagy növény, de nem virágzott, talán én szúrtam el valamit a tápanyaggal? Jövőre valószínűleg NEM LESZ.
- caribbean red: leginkább a habaneróra hasonlít, csíp, mint az atom, bő termés, égővörös, szép paprikák. LESZ.
- chiltepin: a chilik ősanyja, vad, állítólag ritka, de a tűző napra nagyon kényes, a kicsi termések nem érik meg a vesződséget, jövőre NEM LESZ.
- chocolate bhut jolokia: az egyetlen, ami nem kelt ki, jövőre megint nekifutok, LESZ (ha lesz).
-chupetinha: a képeken jól nézett ki, de nem nőtt fel az elvárásokhoz, meglehetősen kényes, könnyen megégő növény, egyetlen darab terméssel, sok macerával. NEM LESZ.
- cumari: ami a növény egészét illeti, a legszebb chili, amit láttam, de a termés túl kicsi, igaz, capsaicinben nincs hiány. Érdekességből, dekorációnak egy-két tő LESZ.
- de cayenne: könnyen kezelhető, jól terem, de a termés vastag héjú és nem túl csípős. NEM LESZ.
Szóval így. Jövőre főleg az extrém csípős, nagy termésű fajtáké a terep. A habanerók, bhut jolokiák és a caribbean red mellé jó lenne pl. dorset nagát is beszerezni. Esetleg más tipp?
Utolsó kommentek