HTML

Utolsó kommentek

  • Béla bátyám: Szép napot mindenkinek! Teljesen kezdő, lelkes csilikedvelő vagyok. Keresek Peter's Pepper vagy B... (2013.08.06. 14:00) Második szüret
  • lyzX: Szépek, különlegesek! :) (2013.05.25. 21:01) Második szüret
  • hajoadmad: Sziasztok Felraktam pár képet. s1170.photobucket.com/albums/r525/vgerp/ Igazából a talajjal kap... (2012.04.18. 08:17) Az olvasó kérdez
  • nadiposzata: @hajoadmad: mivel permetezted és tápoldatoztad eddig? milyen a föld? Levél lehulláson kívül más tü... (2012.04.17. 23:40) Az olvasó kérdez
  • hajoadmad: Sziasztok Nem tudom jó helyre írok e de van egy kis problémám. Van egy pár tő chili paprikám és ... (2012.04.16. 23:18) Az olvasó kérdez
  • Utolsó 20

ch.jpg... persze nem lett olyan finom, mint a Chilifutár Habanero krémje, amit a solymári chilifesztiválon vettem, de legalább kevés. :)

Címkék: habanero caribbean red

Szólj hozzá!

IMG_5487.JPG

Peter's Pepper

IMG_5491.JPG

Balloon Pepper

IMG_5498.JPG

Scotch Bonnet Red és Caribbean Red

IMG_5496.JPG

Jolokiák

Címkék: bhut jolokia bih joloka peter pepper rocoto red balloon pepper caribbean red

2 komment

Tavaly nem volt jó évem, ami a paprikatermést illeti (minden egyéb vonatkozásban kifogásatalan volt), ugyanis egy levéltetű-invázió által kiváltott újhitűség gyakorlatilag az egész állományt elvitte. A kudarc nem vette el a kedvem, az idén kora februárban elvetettem néhány válogatott cigánylegényt, amikből mostanra ritkítás és elajándékozgatás után az alábbiak maradtak:

IMG_3786.JPG

Bih jolokia

IMG_3772.JPG

Bhut jolokia

IMG_3778.JPG

Scotch Bonnet

IMG_3776.JPG

Carribean red

IMG_3782.JPG

Trinidad 7 Pot

IMG_3762.JPG

Balloon pepper
A magokat egy egészben szárított példányból mentettem ki.

IMG_3766.JPG

Rocoto red

IMG_3760.JPG

Peter pepper - ezt a két palántát áprilisban kaptam ajándékba

Címkék: scotch bonnet bhut jolokia bih joloka trinidad 7 pot peter pepper rocoto red fatalii balloon pepper caribbean red

Szólj hozzá!

Egy alkalmi olvasómtól kaptam az alábbi levelet:

Szia Lemúr Miki!

Olvastam a neten a "Beérett a bhut jolokia" blogodat. A segítségedet szeretném kérni!

Napokban kaptam egy Angliában dolgozó barátomtól egy ilyen paprikát,közepesen száraz állapotban.

Kivettem belőle a magokat (kb. 40 db. volt benne). Ajándékba adtam pár ismerősömnek,és persze el is ültettem belőle.

Viszont most olvastam a neten,hogy ezek a magok nem biztos hogy csíraképesek!?

Ha esetleg ez "álhír" lenne,akkor milyen körülményeket javasolsz a növénynek,és igényel-e más segédletet (táp stb)

Nagyon köszönöm válaszodat!

Tisztelettel, XY

Általános szabály, hogy a termésből kibányászott magok a keresztbeporzás miatt nagy valószínűséggel nem fognak olyan termést hozni, mint amilyet az ember remél tőlük. Persze el lehet őket ültetni, és jó esetben lesz is belőlük valami, ami emlékeztet az eredeti növényre, de annak inkább valamilyen hibridje lesz. A magmentésre szánt növényeket általában külön kezelik, teljesen izolálják őket a többi fajtától.

Ami a csíraképességet illeti: ezt nehéz megmondani. Önmagában a száraz termés miatt még nem kell lemondani a magról, de ha nagyipari módszerekkel, meleg légbefúvással stb. kezelték a termést, hogy a száradási folyamatot meggyorsítsák, az valóban károsan befolyásolhatja a csíraképességet. 

Azért szerintem vesd el őket, növényt gondozni mindig jó móka, én is sikerrel ültettem már tescós habaneróból kinyert magot. A képen látható növény meg egy olyanból bújt ki, amit külföldről ajándékba kapott, szárított egész chiliből kapartam ki tavaly októberben. Túlélt már egy levéltetű inváziót is, lássuk, mi lesz belőle.

A magot pár milliméter földréteg fedje, és a földet mindig tartsd nedvesen (azért ne tocsogjon). A cserepet fedd le üveglappal vagy plexivel, esetleg egy nagy befőttesüveggel, hogy bentmaradjon a pára. Csírázáskor fokozottan fontos a meleg, ha nincs ultrabrutál fűtés, tedd a fűtőtestre. Számíts rá, hogy a 3-4, de akár 6 hetet is kell várnod, amíg a csírák megjelennek (ha egyáltalán). Ekkor már fontos számukra a sok fény is. A bhut jolokia különleges, klassz növény, de nem a legkönnyebben kezelhető, leghálásabb fajta.

A kezdeti kis sziklevelek után kezdi hajtani a valódi leveleit, ha már van két pár, ültesd át őket egyesével nagyobb cserépbe. Levéldísznövényeknek szánt tápoldatot is adagolhatsz nekik (mértékkel), hogy erősödjenek (virágzás előtt persze fokozatosan váltani kell, különben se virág, sem termés nem lesz). Itt írtam pár további tippet a neveléshez: http://chilivili.blog.hu/2010/07/09/photoshop_helyett

Sok sikert!

Címkék: bhut jolokia

8 komment

Sokat rágódtam rajta, hogy milyen magokat vessek az idén, aztán tanulva a tavalyi tapasztalatokból, egyúttal bizakodva tekintve a jövőbe, ezek maradtak: 

- 1. caribbean red (pepperworld.com, 3 db.)

- 2. habanero (pepperworld.com, 3 db.)

- 3. bhut jolokia (pepperworld.com, 3 db.)

- 4. chocolate bhut jolokia (pepperworld.com, 3 db.)

- 5. cumari (pepperworld.com, 2 db.)

- 6. abbraccio (pepperworld.com, 2 db. -- ezt sikerült is felborítanom, remélem, visszalapátoláskor a magok nem kerültek túl mélyre)

- 7. scotch bonnet (Nicky's Nursery, 2 db.)

- 8. trinidad 7 pot (Nicky's Nursery, 2 db.)

- 9. bih jolokia (Nicky's Nursery, 2 db.)

- 10. rocoto red (Nicky's Nursery, 5 db. -- a magok valami miatt teljesen elfeketedtek, nem hiszem, hogy még csíraképesek)

- 11. fatalii (Nicky's Nursery, 3 db.)

- 12. habanero yellow (spanyol import Marcell sporttárstól, 2 db.)

- 13. habanero red (spanyol import Marcell sporttárstól, 1 db.)

- 14. habanero brown (spanyol import Marcell sporttárstól, 3 db.)

Mint látható, kis kefíres poharakba kerültek, általános célú virágföldbe. Az egész gyűjteményt a fűtőtestre tettem, és lefedtem plexivel. Lássuk.

Címkék: vetés

5 komment

Német importból származó néhány chilimagot bocsátok a lelkes rajongók rendelkezésére, ingyért. Ezek vannak (részletek itt: http://chilivili.blog.hu/2010/10/02/szam_vetes):

- cajamarca
- chiltepin
- chupetinha
- de cayenne

Plusz van teszkós habaneróból, thaiból és jalapenóból kibányászott mag is, ha valakit érdekel.

A készlet ereje korlátozott, úgyhogy a gyorsabb kutya... Az igényeket ide kommentbe kérem jelezni (nem levélben). 

Postára nem szívesen járok, úgyhogy pestiek/érdiek, vagy itteni ismerőssel rendelkezők előnyt élveznek.

8 komment

Hát, a bhut jolokia nem egyszerű növény, türelem, törődés kell hozzá, de megéri az odafigyelést. A magot, amiből ez a tő lett, február végén vetettem, és mostanra, október végére érett be a két csenevész termés közül az életrevalóbb. 

Egyes források szerint a bhut jolokia tartja a világrekordot a kapszaicinkoncentráció nevű sportágban. És tényleg, ész nélkül mar az istenadta, mint a beszpídezett csörgőkígyó -- pedig itt, a sivár Közép-Magyarországon az idén igazán nem kapott elég meleget és napfényt ahhoz, hogy az igazi erejét megmutassa.

Mag összesen négy darab árválkodott a felboncolt termésben, jövőre mind elvetődik a kedvezőbb időjárás reményében. Előre!

 

Címkék: bhut jolokia

Szólj hozzá!

Lassan lejár a chiliszezon, itt az ideje áttekinteni az évet, levonni a tanulságokat és a nyert tapasztalattal felvértezve terveket szövögetni 2011-re. Néhány gazdabolti fajtát leszámítva idén ezekkel kísérleteztem:

- teszkós thai: ezek a növények nőttek a legnagyobbra, bő termést hoztak, viszonylag igénytelenek, de a csípősségük nem üti meg az ingerküszöbömet, ezért, ill. a nagy helyigény miatt jövőre NEM LESZ.

- teszkós habanero: nagy kedvenc, gyönyörű, hálás növények, finom termés, jövőre biztosan LESZ (plusz habanero más forrásból is).

- abbraccio: kis termetű, ellenálló növények, dekoratív, bő termés, de a paprikák kicsik és nem elég erősek. Beltérre, ajándékozni is ideális. Valószínűleg LESZ.

- bhut jolokia: későn virágzik, jelenleg két termés éreget rajta, de mivel az egyik világrekorder a capsaicin-koncentráció tekintetében, jövőre biztosan LESZ.

- cajamarca: szép nagy növény, de nem virágzott, talán én szúrtam el valamit a tápanyaggal? Jövőre valószínűleg NEM LESZ.

- caribbean red: leginkább a habaneróra hasonlít, csíp, mint az atom, bő termés, égővörös, szép paprikák. LESZ.

- chiltepin: a chilik ősanyja, vad, állítólag ritka, de a tűző napra nagyon kényes, a kicsi termések nem érik meg a vesződséget, jövőre NEM LESZ.

- chocolate bhut jolokia: az egyetlen, ami nem kelt ki, jövőre megint nekifutok, LESZ (ha lesz).

-chupetinha: a képeken jól nézett ki, de nem nőtt fel az elvárásokhoz, meglehetősen kényes, könnyen megégő növény, egyetlen darab terméssel, sok macerával. NEM LESZ.

- cumari: ami a növény egészét illeti, a legszebb chili, amit láttam, de a termés túl kicsi, igaz, capsaicinben nincs hiány. Érdekességből, dekorációnak egy-két tő LESZ.

- de cayenne: könnyen kezelhető, jól terem, de a termés vastag héjú és nem túl csípős. NEM LESZ.

Szóval így. Jövőre főleg az extrém csípős, nagy termésű fajtáké a terep. A habanerók, bhut jolokiák és a caribbean red mellé jó lenne pl. dorset nagát is beszerezni. Esetleg más tipp?

Szólj hozzá!

 ... plusz néhány habanero!

Címkék: habanero abbraccio

Szólj hozzá!

Muszáj volt leszednem az egyik thai növényről a paprikákat, mert már elkezdtek megszáradni/összefonnyadni. Fellógatom őket cérnára.

Címkék: thai

Szólj hozzá!

11.
augusztus

Szüret!

Lemúr Miki  |  5 komment

9 db. habanero (2 növényről), 7 db. de cayenne (2 növényről), 13 db. thai (1-ről!) és 2 db. gazdabolti csípős cseresznyepaprika (2-ről). Hát nem gyönyörűek?

 

Címkék: thai habanero de cayenne

5 komment

... a thai chilin pedig termésdömping van:

 

Címkék: thai habanero

2 komment

Kérdezte tommirra, hogy mi a titka a szép paprikáimnak. Hát először is az, hogy a korcs, megnyúlt, foltos növényeket nem fotózom le :) , másrészt a nevelésük során betartottam egy-két alapvető szabályt:

- korán vetettem (a tescós thait és habanerót január, a többit február végén); a magokat előtte egy-két napra beáztattam;

- vetés után a fűtőtesten tartottam a kis joghurtos poharakat, hiszen ekkor a föld hőmérséklete is nagyon fontos; a poharakat plexivel fedtem le, hogy bent maradjon a nedvesség;

- 2-3 valódi levél megjelenése után, május elején ültettem át őket kettesével 15 cm átmérőjű cserepekbe, majd miután megerősödtek, június elején-közepén átkerültek végleges helyükre, 20 cm-s műanyag cserepekbe; könyörtelenül csak a legerősebb növényeket hagytam meg;

- ezzel egyidejűleg megkezdődött a kinti körülményekhez való szoktatás, eleinte csak pár órára, később egyre hosszabb időre; tűző naptól védem őket (érdekes, hogy a helyi gazdabolti fajták mennyivel jobban bírják a napot, mint az egzotikusak...);

- ha kellett (főleg bent), kézi beporzást alkalmaztam;

- a még nem elég fejlett növényről gátlástalanul leszedem a bimbókat, hadd erősödjenek;

- tápoldatot rendszeresen kapnak, a vegetatív szakaszban természetesen nitrogéndúsat, a reproduktív szakaszban meg inkább foszfor- és káliumtúlsúlyosat.

Kb. ennyi. Ez az első év, hogy chilitermesztésre adtam a fejem, nyilván szolgálnak még meglepetéssel. :)

9 komment

Címkék: de cayenne

4 komment

Ültetve február 23-án. Egyelőre nem virágzanak.

Címkék: cumari

Szólj hozzá!

Ezt a két díszpaprikát* február 14-én ültettem, és most kedves rokonaimnak ajándékoztam, szeretetbűl:

Kicsit fura volt annak idején, -- de aztán túltettem magam rajta,-- hogy a zacskóba csupán 5 (öt!) db. magot csomagolt a  gyártó. Ez szerintem kifogásolható üzleti magatartás. Nem kéne.

*"Gála" díszpaprika - "capsicum annuum L. convar grossum (L.)"

Címkék: díszpaprika

Szólj hozzá!

Ez a két derék habanero szintén tescós cuccból kifejt magokból származik, ugyancsak január 30-án ültettem el őket, egy napos áztatás után.

Látnivaló, hogy a két növény nem egyforma, így külön izgalom, hogy a termés végül sárga, narancssárga vagy piros lesz.

Címkék: habanero

3 komment

A magokat tescós thai chiliből bányásztam ki, és január 30-án ültettem el őket:

Június végére ilyen gyönyörűek lettek. A négy legnagyobbat le is szedtem, hadd fejlődjön a többi.

Címkék: thai

1 komment

süti beállítások módosítása